Despre concurs
Ce este ProPark Adventure Race Family & Friends?
ProPark Adventure Race Family & Friends este o competiție desprinsă din ProPark Adventure Race creată în anul 2016, care anual testează abilitățile fizice, psihice și nivelul de cunoștințe ale sportivilor într-o competiție desfășurată în ariile protejate din România.
În 2022 am creat un concept de adventure race accesibil publicului larg, care să le permită acestora să guste o parte din experiența sportivilor care parcurg anual competiția ProPark Adventure Race.
ProPark Adventure Race Family & Friends vă propune un traseu accesibil familiilor cu copii sau grupurilor de prieteni, desfășurat în ariile protejate situate în interiorul municipiului Brașov, conectând participanții cu mediul natural si cultural al zonei.
În cadrul competiției se pot înscrie un număr maxim de 30 de echipe, iar participarea acestora este gratuită.
Ce presupune Propark Adventure Race Family & Friends?
- O Aventură care va promite șansa să descoperiți o selecție din ariile protejate din județul Brașov
- Orientare sportivă – deoarece veți primi harta cu cele 10 puncte de control doar cu o seara înainte de startul competiției și fiecare echipa în parte își va trasa modalitatea de a ajunge de la un punct la altul
- Probe speciale – În fiecare dintre cele 10 puncte de control veți fi întâmpinat de o echipă care vă va îndruma să realizați o probă specială. Probele vor testa cunoștințele despre valorile naturale și culturale ale ariilor protejate din județul Brașov.
- Muncă de echipă – fiecare echipă va fi compusă din 4 membri dintre care minim un minor. Probele speciale pe care le parcurgeți trebuie să fie realizate de către toți membrii echipei. O ocazie de a parcurge o competiție împreună cu prietenii sau familia, și de a înțelege mai în profunzime aspecte legate de mediu și arii protejate dar și de a vă distra împreună pe parcursul traseului.
- Invitați speciali – veți avea șansa ca în fiecare punct de control să interacționați cu un reprezentant al echipei care gestionează o arie protejată din județul Brașov, care va coordona proba specială.
- Promovarea valorilor naturale – fiecare echipa care se va înscrie va fi obligata să poarte numele unei arii protejate din județul Brașov sau din județele limitrofe Brașovului. Echipele vor fi rugate să creeze postări pe social media despre experiențele personale din acele arii protejate sau pur si simplu să promoveze aceste destinații prin intermediul unor postări în rândul prietenilor.
Cum vom organiza această competiție:
- Concursul va avea loc pe raza municipiului Brașov
- Zona concursului şi locul de start vor fi afişate pe site-ul competiției www.propark-adventure.ro cu o zi înainte de competiție
- Echipele vor fi compuse din 4 membri, dintre care cel puțin un membru minor. Numele echipelor înscrise va purta denumirea unei arii protejate din județul Brașov sau județele învecinate.
- Harta cu punctele de control ce trebuie atinse va fi înmânată echipelor în timpul ședinței tehnice, care va avea loc cu o zi înaintea competiției
- TRASEUL NU ESTE IMPUS! Fiecare echipă este liberă să își aleagă traseul de la un punct de control la altul.
- Punctele de control trebuie sa fie parcurse în ordinea indicată de organizator.
- Echipamentul obligatoriu de concurs este detaliat în regulamentul competiției.
- Ședința tehnică în care se va prezenta conceptul competiție va fi organizată în data de 6 septembrie. Locația exacta și ora vor fi comunicate pe pagina web a competiției.
- Startul va avea loc în data de 07.09.2024 la ora 09:00 A.M
- Alegerea locurilor de pauză pe parcursul competiției este la latitudinea echipelor înscrise în concurs.
- Timpul limită de sosire este: 8 ore (07.09.2024 ora 17:00).
- Există două categorii de înscriere pentru echipe: categoria Huhurezul mare (unde minorul desemnat căpitanul echipei are vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani (neîmpliniți)) și categoria Cocoșul de munte (unde minorul desemnat căpitanul echipei are vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani).
- Vom realiza două categorii de premiere a participanților (conform categoriilor menționate mai sus), iar la finalul competiției vom avea pregătite 6 premii. Locurile 1, 2 și 3 ale celor două categorii premiate vor primi o tură ghidată împreună cu un ghid specializat într-o arie protejată din jud. Brașov.
- Mijloacele de transport permise între cele 10 puncte de control vor putea fi alese de către fiecare echipă, ca parte din strategia lor, fiind permise următoarele: bicicletă, trotinetă, role, mers pe jos sau mijloace de transport în comun RATBV. Nu va fi permisă utilizarea autovehiculelor.
- Dintre cele 10 puncte de control, la 2 dintre ele vom acorda și puncte de alimentare cu apă și gustări, pentru a sprijini competitorii pe durata cursei.
- Cronometrarea se va realiza doar în punctele de control, în momentul în care echipele încep proba specială și în momentul în care finalizează proba specială. La finalul concursului, după ce echipele ajung la linia de sosire, se va calcula totalul timpului petrecut în toate punctele de control și se va realiza clasamentul final.
- Vom pregăti medalii, hărți și numere de concurs pentru toate echipele înscrise iar pentru cele 3 echipe care sosesc primele la cele două categorii de vârstă, vom pregăti trofee, tricouri personalizate, premii surpriză din partea administratorilor de arii protejate și excursii ghidate în arii protejate.
În punctele de control vor exista probe speciale legate de specificul ariilor protejate, ale căror detalii vor fi comunicate la fața locului de către arbitrii desemnați de organizatori. Acestea pot presupune îndemânare, intuiție sau cunoștințe generale de bază despre ariile protejate. Câteva exemple de probe speciale care ar putea fi realizate în cadrul competiției de aventură:
- Recunoașterea faunei sălbatice prin împrăștiere și urme
- Recunoașterea speciilor specifice de floră
- „Traducere” din graiul local
- Identificarea de case cu elemente arhitecturale tradiționale
- Sarcini specifice muncii de ranger
- Colectarea probelor de ADN de la animale sălbatice
- Îndepărtarea speciilor invazive din pajiști
- Primul ajutor
- Monitorizarea vieții sălbatice prin colare și GPS
- Sprijinirea producătorilor din comunitățile locale să își facă reclame pentru produsele locale
- Puzzle-uri concepute pentru a cuceri vechi cetăți situate în zonele protejate
- Jocuri tradiționale
- Practicarea modului de viață tradițional
- Practicarea unui meșteșug tradițional
- Degustarea mâncărurilor locale și stabilirea ingredientelor locale – pe baza florei specifice etc
Caută-ți echipa!
ProPark Adventure Race Family & Friends
Caracteristici ale cursei:
- Distanță: 20 km
- Echipă: patru persoane, cel puțin un membru minor
- Timp: maxim 8 ore
- 10 puncte de control cu probe speciale