REGULAMENTUL COMPETIȚIEI
19 IUNIE 2022
BRAȘOV

Acest regulament se aplică în cadrul competiției ProPark Adventure Family and Friends, organizată de către Propark – Fundația pentru Arii Protejate  și partenerii, ediția 2022.

CARACTERISTICI ALE COMPETIȚIEI

ProPark Adventure Family and Friends este o competiție cu caracter montan care testează aptitudinile fizice, psihice, de anduranță și de orientare ale echipelor.

Rutele sunt neamenajate și neprotejate, folosesc drumuri publice și drumuri forestiere, poteci marcate și nemarcate, pante cu înclinație mare și zone accidentate. Acestea trec prin municipiul Brașov, zone împădurite, zone de pajişti și râuri. Parcurgerea acestora necesită ca fiecare participant să aibă cunoștințe, atitudini și abilități:

 • experiență generală despre munte.
 • parcurgerea unui traseu montan mediu.
 • orientare in zone montane, chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă, printre altele, a fi capabil/ă să folosească o hartă și informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță.
 • comportament adecvat în caz de pericol și urgenţă în zona montană.
 • comportament adecvat în caz de interacțiune cu animale sălbatice
 • comportament adecvat în caz de conflicte cu persoane (localnici) în stare de ebrietate sau irascibilitate.

Trebuie menționat faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate legate de natura probelor sportive, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea.

Fiecare participant trebuie  să dea dovadă de fairplay și prietenie și să acționeze în consecință atunci când situația o cere.

!!!Atragem atenția asupra faptului că niciun premiu și nici o performanță nu este mai presus de sănătatea și viața participanților. Aceștia trebuie să acționeze în consecință atunci când simt sau observă un pericol.

Echipele participante trebuie să fie formate din patru 4 membri, cu cel puțin un copil minor și cel puțin 1 părinte/reprezentant legal/tutore al copilului. Una din persoane este căpitanul echipei și este cel responsabil cu înscrierea echipei și reprezentarea sa în relația cu organizatorii.

Statutul de părinte/reprezentant legal/tutore al copilului, în contextul prezentului eveniment, se demonstrează prin declarație pe proprie răspundere.

Concursul ProPark Adventure Family and Friends presupune parcurgerea probelor de concurs de către toți membrii echipei, distanța maximă admisă între coechipieri fiind de maxim 100 de metri. Distanța între coechipieri poate fi măsurată în orice moment al cursei.

Înscrierea echipelor se va face de către căpitanii acestora folosind instrumentele disponibile pe site-ul competiției: https://www.propark-adventure.ro, urmând pașii afișați acolo. În urma creării unui cont, căpitanul va primi un link unic la adresa de email furnizată, link pe care-l va folosi pentru a completa câmpurile cu datele echipei, coechipierilor sau pentru a aduce modificări ulterioare acestora.

Pentru că ne dorim promovarea ariilor protejate în rândul publicului larg, toate echipele vor purta numele unei arii protejate din județul Brașov și județele învecinate cu acesta.

Dacă o echipă se înscrie cu numele unei arii protejate din județul Brașov și, ulterior, custodele sau administratorul acelei arii protejate formează o echipă, aceștia vor avea întâietate în a-și păstra numele, primii fiind nevoiți să își aleagă un alt nume de arie protejată.

După 15 iunie 2022 nu se vor mai accepta înscrieri, iar pentru modificarea componenței echipei organizatorii trebuie informați organizatorii înaintea startului.

SECȚIUNI

ProPark Adventure Family and Friends va avea 2 secțiuni, pe categorii de vârstă:

 • Categoria  I-a ”Huhurezul mare” – media aritmetică a vârstelor celor 4 membrii este peste 30 de ani
 • Categoria a II-a ”Cocoșul de munte” – media aritmetică a vârstelor celor 4 membrii este sub 30 de ani

Vârsta participanților, în contextul prezentului eveniment este considerat a fi numărul de ani împliniți în ziua cursei.

Participanții care parcurg întreg traseul în timpul limită regulamentar, în echipă, sunt considerați FINISHER al competiției ProPark Adventure Family and Friends.

Doar echipele care parcurg traseul integral, în timpul regulamentar, se pot clasa pe podium (locurile 1, 2 și 3). În cazul în care nu sunt suficiente echipe care au parcurs traseul integral, aceste locuri nu se vor acorda și celelalte echipe care nu au parcurs traseul integral se vor clasa începând de la locul 4.

Doar echipele care parcurg traseul integral, în timpul regulamentar, se pot clasa pe podium (locurile 1, 2 și 3).


Orice echipa se poate retrage din competiție în orice moment, intrând în clasament în funcție de numărul de puncte atinse.

În cazul în care o echipă a depășit timpul limită și se află încă pe traseu sau a sosit în tabăra de bază după expirarea timpului limită, echipa în cauză va fi descalificată. Acest fapt va fi marcat în clasament cu OVERTIME – depășirea timpului limită.

În cazul în care o echipă a depășit timpul limită și se află încă pe traseu, are obligația de a anunța organizatorii prin telefon. Ea se va întoarce în tabăra de bază prin orice mijloace, în cel mai scurt timp posibil.

Pentru descalificarea din alte cauze decât depăsirea timpului limită, se va acorda calificativul DSQ – descalificare.

Pentru Abandon, indiferent de lungimea traseului parcurs, se va acorda calificativul DNF – abandon.

TRASEU

Detaliile zonei de concurs și a punctelor de control de pe traseu vor fi comunicate doar la ședința tehnică, în seara anterioară competiției. Locația sedinței tehnice se va comunica pe pagina web a competiției.

Fiecare echipă este obligată să înregistreze traseul parcurs folosind dispozitive echipate pentru înregistrarea traseului chiar și în zone fără acoperire GSM și internet.

Fișierul/fișierele, în format GPX, conținând înregistrarea traseului se vor depune la Forul Decizional după sosire, dar nu mai târziu de 1 oră după expirarea timpului de concurs.

Posturile de control pot fi parcurse în orice ordine.

Dovada atingerii punctelor de control se va face prin

 • înregistrarea traseului folosind telefoane mobile cu aplicații de înregistrarea a traseului chiar și în zone fără semnal telefonic în rețeaua GSM

și prin

 • fotografie cu toți membrii echipei având în fundal reperul specific punctului.

În punctele de control pot exista și alte probe speciale legate de specificul ariilor protejate, a căror detalii vor fi comunicate la fața locului de către arbitrii desemnați de organizatori. Acestea pot presupune îndemânare, intuiție sau cunoștințe generale de bază despre ariile protejate. Informații despre ariile protejate vor fi comunicate pe perioada înscrierilor.

Anumite drumuri publice din categoria autostrăzilor, a drumurilor europene și a drumurilor naționale vor fi marcate special pe hartă, cu roșu, ca trasee neutilizabile. Acestea se pot traversa perpendicular.

Pe hartă pot exista și zone interzise, marcate cu roșu. Traversarea acestor zone prin orice punct este strict interzisă, prezența concurenților în aceste zone ducând la penalizarea întregii echipe. Pot exista puncte de control amenajate special pentru traversarea acestor zone.

Verificarea utilizării zonelor mai sus menționate se va face după concurs, prin verificarea traseului înregistrat.

Alegerea traseului de concurs de către echipe se face pe proprie răspundere.

Traseul poate fi parcurs pe jos sau utilizând:

 • bicicleta
 • trotinetă
 • autobuz RATBV
 • etc.

Traseul nu poate fi parcurs cu:

 • ATV, UTV, QUAD
 • autovehicule cu exceptia celor din flota locală de transport în comun (RATBV)

Traseul este neamenajat și neprotejat, de aceea exista riscuri de rănire și/sau deces. Concurenții trebuie să tină cont de pericolele care pot să apară în timpul cursei. Acestea includ și nu se rezumă doar la: coliziuni cu pietre, stânci, copaci, oameni, autovehicule, alte vehicule, alte obiecte; căderi, alunecări, răni provocate de frig și/sau căldură, hipotermie, insolație, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, grindină, avalanșe de zăpadă, pietre şi/sau pământ, viituri, furtuni, fulgere, animale, reptile, insecte, incendii, înec, efort fizic, epuizare, lipsă semnal GSM.

TIMPUL REGULAMENTAR

Timpul regulamentar este de 8 ore de la ora startului. Acesta poate fi modificat pe parcursul competiției, de către organizatori, dacă există motive întemeiate. Modificarea timpului regulamentar va fi anunțată pe toate canalele de comunicare (sms, telefon, comunicări ale arbitrilor din punctele de control) astfel încât informația să ajungă la toți participanții.

Cronometrajul se va face la secundă (ex. 15:38:22 va fi înregistrat 15:38:23).
Timpul de sosire al echipei este dat de timpul în care ultimul coechipier trece linia de sosire.

 În cazul întreruperii cursei, clasamentul va fi întocmit în funcție de atingerea posturilor de către echipe: echipa care a atins cele mai multe posturi, până în momentul întreruperii cursei, câștigă. Și în acest caz se vor acorda locurile 1, 2 și 3 (podium) doar echipelor care au ales traseul integral, fără a rata nici un post de control.

Startul se va da în data de  19 Iunie 2022, ora 10.00 A.M.
Timpul limită de sosire este de 8 ore (19 Iunie 2022, ora 18.00 P.M – acest timp poate fi prelungit sau scurtat în funcție de ora startului și de modificarea timpului regulamentar)

CRONOMETRAREA TIMPULUI

Echipele vor avea de parcurs 10 puncte de control  în care vor avea de urmat 10 probe speciale sub îndrumarea echipelor responsabile din post. Cronometrarea se va realiza doar în punctele de control, în momentul în care încep proba specială și în momentul în care finalizează proba specială. La finalul concursului, după ce echipele ajung la linia de sosire, se va calcula totalul timpului petrecut în punctele de control și se va realiza clasamentul final.   

ECHIPAMENT NECESAR

Echipament obligatoriu pe întreg parcursul concursului:

 • Telefon mobil funcțional – individual
 • Dispozitiv pentru înregistrarea traseului, echipat corespunzător pentru înregistrarea traseului chiar și în zone fără acoperire GSM, și descărcarea fisierului în format GPX – 1 la nivel de echipă
 • Recipient apă de minim 200 ml (pentru folosire în punctele de hidratare, organizatorii nu vor asigura pahare de unică folosință) – individual
 • Rucsac – individual
 • Baton energizant – individual
 • Bentiță / Șapcă – individual
 • Haină de ploaie – individual
 • Număr de concurs (asigurate de către organizatori)
 • Harta și fișa de concurs (vor fi distribuite de către organizatori) / echipă
 • Trusa de prim ajutor (fașă elastică, bandaj steril, leucoplast, dezinfectant) / echipă

În cazul utilizării bicicletei/trotinetei se va folosi următorul echipament individual:

 • Bicicletă/trotinetă funcțională, în conformitate cu prevedierile legale
 • Cască
 • Lumină albă în față (se acceptă și lanternă frontală), lumină roșie în spate, în conformitate cu legislația rutieră.

Numărul de concurs trebuie să fie atașat de echipament și de bicicleta și în mod obligatoriu trebuie să fie vizibil pe toată perioada concursului.

În cadrul ședinței tehnice se vor înmâna hărțile și fișele de concurs (daca este cazul), se vor comunica detaliile exacte ale probelor şi ale traseelor concursului.

Verificarea echipamentului se va face înainte de start și în mod aleatoriu pe toată perioada concursului, în orice locație, de către arbitri. Lipsa oricărui obiect din echipamentul individual sau per echipă atrage după sine descalificarea întregii echipe.

La Start se verifică actele de identitate ale participanților.

PUNCT DE ALIMENTARE, SUPORTERI/ AJUTOR EXTERN

Fiind o competiție de aventură, vor exista doar 2 puncte de hidratare sau alimentare pe traseu, amenajate de organizatori.

Suporterii pot susține orice competitor cu condiția să respecte regulile oficialilor și să nu împiedice desfășurarea competiției.

Pe durata cursei fiecare echipă este responsabilă să își transporte singur/ă echipamentul și îi este interzis să primească ajutor din exterior, asistența la transportul echipamentului putând fi acordată doar între coechipieri.

Echipele ai căror susținători nu respectă aceste reguli pot fi penalizate sau excluse din competiție, conform prezentului regulament.

Concurenții au dreptul să își cumpere orice alimente, băuturi sau echipamente de la magazine aflate în zona de concurs, exceptând zonele nepermise marcate pe hartă.

PENALIZĂRI/ DESCALIFICĂRI

Organizatorul își rezervă dreptul de a descalifica  o echipă în următoarele cazuri :

 • Lipsa sau pierderea totală sau parțială a echipamentului obligatoriu conform prezentului regulament
 • Accidentarea, după start, ai unuia sau mai multor membrii ai echipei, iar starea lui/lor nu mai permite continuarea cursei (aceasta va fi stabilită de echipa de organizare);
 • Accesul în zonele și traseele marcate pe hartă cu roșu
 • modificarea sau schimbarea numerelor de concurs
 • depășirea timpului limită;

Organizatorul își rezerva dreptul de a penaliza cu 2 ore sau mai mult o echipă în următoarele cazuri:

 • Comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public, alte persone (Acte violență, injurii, sabotare, intimidare, perturbarea liniștii publice –localnici/coechipieri)
 • Nerespectarea distanţei maxime de 100 m dintre coechipieri
 • Alte situații de nerespectare a regulamentului

Dacă în urma acestei penalizări, timpul de concurs al echipei depășește timpul limită regulamentar, echipa respectivă va fi descalificată.

ABANDONUL

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență care sunt notate pe hartă.

PROGRAMUL

 • Ședința tehnică – 18 iunie 2022, ora 15:00
 • Verificarea echipamentului și a echipelor– 19 iunie 2022, ora 9:00
 • Startul – 19 iunie, ora 10:00
 • Derularea competiției și sosirile 19 iunie, intervalul 10:00 – 18:00
 • Festivitatea de premiere 19 iunie, ora 18:30

Acest program poate suferi modificări care vor fi comunicate pe site-ul competiției.

Prezența la ședința tehnică a cel puțin un membru al echipei este obligatorie. Organizatorii nu își asumă răspunderea în cazul în care concurenții nu cunosc anumite particularități ale ediției care au fost comunicate la ședința tehnică. Aceste detalii vor face parte din regulamentul competiției.

La ședința tehnică se va comunica

 • Traseul
 • Traseele neutilizabile, zonele interzise și eventualele puncte de traversare permise ale acestora, dacă există
 • Anumite particularități ale probelor, dacă este cazul
 • Detalii de natură administrativă și logistică
 • Modificări ale programului

Tot în cadrul ședinței tehnice se vor înmâna hărțile și fișele de concurs (dacă este cazul). Anumite probe din punctele de control vor fi comunicate doar la fața locului de către arbitrii din post pentru a păstra caracterul de aventură al competiției.


FOR DECIZIONAL


Pentru o cât mai bună transparență, la ședința tehnică organizatorii vor comunica concurenților componența forului decizional care va lua deciziile importante pe parcursul concursului, cum ar fi:

 • Prelungirea sau reducerea timpului limită pe motive de vreme sau organizatorice;
 • Descalificarea sau penalizarea unei echipe;
 • Modificarea probelor speciale;
 • Modificarea traseului;
 • Oprirea cursei;
 • Alte decizii organizatorice

Aceste decizii se iau prin vot și dacă este necesar după consultarea arbitrilor din teren.

CONTESTAȚII

Contestațiile privind clasamentul sau orice alte aspecte se depun în termen de maxim 7 zile de la expirarea termenului limită al competiției. Contestațiile se depun în scris prin e-mail la adresa office@propark.ro numai de către căpitanul echipei. Forul decizional va răspunde fiecărei contestații în scris pe site-ul competiției în termen de maxim 7 zile de la depunerea lor.

Pentru transparență, toate contestațiile și răspunsurile vor fi făcute publice pe site-ul sau pagina de Facebook a competiției. Prin depunerea contestației concurenții acceptă în mod implicit acest fapt.

ALTE PREVEDERI

Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru condițiile meteo nefavorabile și își rezervă dreptul de a opri cursa sau modifica traseul și/sau probele în orice moment în cazul în care condițiile meteo vor dicta aceasta.

Echipele concurente vor certifica prin semnătura lor că au acceptat regulamentul concursului si că vor respecta legislația rutieră în vigoare.

Prin înscrierea lor valabilă, echipele acceptă automat regulamentul precum și consecințele nerespectării prescripțiilor acestuia.

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament și vor notifica concurenții în legătură cu modificările apărute printr-un email trimis căpitanilor echipelor. Necunoașterea regulamentului nu scutește de răspundere echipele afectate sau pe oricare dintre membrii lor.