Winter Spartan Race
20 februarie , 2015
Interviu cu participanții
24 martie , 2015

Cu siguranță ați auzit de Munții Măcin… Dar întrebarea este: ce știm cu adevărat despre această zonă geografică? Suntem familiarizați încă de la orele de geografie cu faptul că aceștia reprezintă cea mai veche formațiune muntoasă din țară  (orogeneza  hercinică).  Și  de  asemenea  mai  știm  că  altitudinile  vârfurilor  nu  depășesc  467m  (vf.  Țuțuiatu)  și  că reprezintă o zonă naturală protejată, sub numele de Parcul Național Munții Măcin (declarat rezervație a biosferei în 1998 cu o suprafață de 11.151,82 hectare, inclusiv Culmea Pricopanului).

Cel mai probabil atenția multora dintre noi nu a fost captată de altitudinile joase sau de peisajele culmilor golașe, cu vegetație uscată, presărate cu stânci din loc în loc. Iar din categoria celor care nu au fost încă atrași de acești munți fac parte și mulți dintre pasionații de activități sportive în natură, acest lucru datorându-se în mare parte și poziționării geografice (nord-vestul Dobrogei), departe de arcul carpatin – punctul de interes al majorității turiștilor.

Însă în spatele acestor preconcepții, dincolo de imaginea tipică a munților secetoși de altitudine joasă, se află de fapt un munte bătrân, „șiret”, care izolează și conservă zone, legende, viețuitoare și peisaje, rezervate doar celor cu adevărat dornici de a-i cunoaște tainele și de a trece prin cortina care ascunde un joc teatral excepțional într-un cadru natural aparte.

Munții Măcin alcătuiesc un mediu plăcut, destul de bine conservat (peste 3.450 specii de floră și faună), care permite să fie explorat prin mijloace de deplasare variate și care îți pregătește câte o surpriză la fiecare pas. Fie ca este vorba despre o cascadă, vegetație deasă, un izvor sau o potecă tehnică de MTB, fiecare element te surprinde prin apariția sa într-un decor pe care ți-l imaginai cu totul diferit față de ceea ce descoperi după 2-3 ore de explorare.

Activitățile sportive sau turistice care pot fi practicate în   Parcul   Național   Munții   Măcin   pot   satisface   chiar   și dorințele celor mai înfocați sportivi sau exploratori. Locul de joacă al acestora este alcătuit din trasee de cicloturism sau turism ecvestru, numeroase trasee de MTB cross-country, păduri și culmi împânzite de o rețea de poteci mai mult sau mai  puțin  tehnice,  trasee  amenajate  pentru  escaladă  și curenți de aer care te pot ridica într-un zbor cu parapanta pentru a admira întreaga scenă ce se așterne în stepa Dobrogeana. Și mai presus de toate, muntele te imploră să te bucuri de toate acestea cat mai devreme cu putință in fiecare an, când în alți munți zăpada încă nu se lasă învinsă de razele soarelui.

De asemenea, o serie de legende însoțesc drumețul care își face drum prin pădurile sau peste crestele muntoase, fețe de sfincși, izvoare și fântâni de leac sau comori ale unor civilizații medievale. Toate acestea sunt îngropate de vreme în inima unui mic spațiu geografic încărcat de istorie și cultură.

Traversând culmi desprinse din peisaje selenare ca apoi să te afunzi în veritabile jungle ”amazoniene”, este imposibil să tu cazi pradă farmecului aparte pe care Munții Măcin îl ascunde în spatele imaginii deșertice. Iar noi, Echipa Parcului Național Munții Măcin, garantăm că nu vei regreta dacă îți vei lăsa pașii să te poarte peste aceste mici forme de relief, dacă vei petrece o noapte în hamac sub cerul liber sau dacă te vei răcori cu apa rece a izvoarelor bine ascunse în stânca Munților Măcin.

Credit foto : IoanStoenica.com

Comments are closed.

Română