Interviu Echipa Valea Rea
3 aprilie , 2015
Interviu Echipa Piatra Craiului
28 aprilie , 2015

[]De parcă ar sta cu spatele la Făgărași și Iezer, Masivul Piatra Craiului este cu siguranță cel mai special lanț muntos din Carpații Meridionali.

El se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este ca o „lamă” tăioasă și abruptă de roci calcaroase lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare.

Cunoscuții pereți verticali, inalți de 400–650 m, s-au format datorită stratificării pe orizontală a calcarelor.

În zona Piatra Craiului se găsește o vegetație bogată în specii datorită preponderenței aproape absolute a calcarelor. Aici se găsesc specii unice în lume de floră și faună, unele dintre ele, așa cum ar fi Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), fiind faimoase. Alte specii protejate sunt floarea de colț (Leontopodium alpinum) și ghințura galbenă (Gentiana lutea). Printre speciile de animale amintim capra neagră (Rupicapra rupicapra), declarată monument al naturii, căpriorul, mistrețul, ursul carpatin, râsul, vulpea, lupul, veverița.

Credit foto : TraseeRomania.ro 

Comments are closed.

Română